Most nem étteremben jártam. Vendégség volt nálunk, lám, megosztom mit is kreáltam. Ugyanezt a "rendezvényt" már végigültük egyszer 2 éve is, akkor 3 fogásos meleg vacsi volt, az akkor még eléggé szegényes, tányérnélküli lakásban. Mi sem példáza ezt jobban, délután 4-kor még szószostálért rohantam a Vasedénybe.
Ezt elkerülendő, idén hidegtálat készítettem:
A menü ismertetése előtt néhány jó tanács: aki Csepel környékén vaníliás sütit akar sütni már novemberben vegye meg a vaníliarudakat, sehol sem lehet kapni már. Vagy idén nem termett... 2 nagyáruház, a Nagycsarnok és egy közért pont elég volt ahhoz, hogy majdnem az egész bevásárlólistát beszerezzem. December 22-én ez maga volt a pokol. A kocsit tolva kerültem el az ütközéseket, harcoltam keményen az utolsó tejért. Nyertem, hehe.
Délben sikerült is nekiállnom a főzésnek. Na jó, szombaton már elkezdtük a tatár beefsteaket, hogy szépen összeérjen mire jön a sereg. Furfangos módon a nappaliban tálaltam, csak néhány kést kellett elmosni a tálakon kívül.
Következzen a menü:
Tojáskrém: ezt mindenki másképp csinálja. Én teszek bele meglepő módon tojást, tejfölt, majonézt, sót és borsot. Majd az egészet jól lebotmixerezem (vagy kis darabokra vágom össze a ki nem kelt csirkéket).
Ez így festett:
Tatár beefsteak: ezt is vagy 300 módon lehet elkészíteni. Én sokszor ledarálom (illetve a segítségem:) , és kóstolgatás mellett rakom bele a cuccokat. Kb. másfél napig csak érlelődik a hűtőben, bár jobban örülnék egy SPÁJZnak. A végeredmény (az ott mellette teavaj lereszelve. Valamelyik étteremben láttam, nagyon jól nézett ki, onnan loptam az ötletet):
Az uborkából csillagot szerettem volna csinálni, dobócsillagra sikeredett.
Szendvicsekék vagy ahogy mi hívjuk, falatkák: ehhez sem kell sok kommentárt hozzáfűzni, alapanyagok: bagett, diabetikus kenyér, csirkemell sonka, szalámi, rakott nyelv, sajtok, zöldségek, vaj. Csak összedobálom random a tetejére, néhányra kis majonézt is nyomok. Ennyi. Egyszerű és jól néz ki:
A desszertről kép sajnos nem készült, diabetikus madártejet, és Rafaello bonbon-ízű kis golyócskákat csináltam. Persze bejgli is került az asztalra, amit én személyszerint meg nem ennék, de hát a Karácsony az Karácsony.
Italnak elfogyott néhány üveg Cuvée Phoenix Weninger és Gere edisönben (nagyon jól csúszik a tatár mellé), és egy kisebb mennyiségű szilvapálesz.
Szerintem szilveszterre is tökéletes ez a menü, aki kedvet kapott hozzá hajrá. Ha valaminek a pontos receptje kell, csak kérni kell és egy titkos jelszó ellenében rendelkezésre bocsájtom. És most egy kis ünnepi hangulat: